Egy ideje már a köztudatban kevereg az SSL fogalma, amiről a legtöbb felhasználó nem tudja pontosan, hogy mit is jelent. Ezért mindenképp szerettem volna a témában egy összefoglalót, hogy bárkinek pontos képe lehessen az SSL témával kapcsolatosan. Főleg, hogy most újra aktuális lesz, hiszen júliustól biztonsági figyelmeztetés fog kerülni azon oldalakra, ahol nem használják. Így gyakorlatilag elmondható a magyar weboldalaknak valamivel több mint a fele érintett a témában.

Mi is az az SSL?

Az SSL egy biztonsági tanúsítvány, amely a személyes adatok forgalmának védelmével kapcsolatosan ma igencsak népszerű. Az SSL a biztonságon felül a keresőoptimalizálásban is egy tényező a sokból, hiszen a Google előnyben részesíti a tanúsítványt használó weboldalakat. A technikai részletekbe, a titkosítással kapcsolatos tényekbe ebben a bejegyzésben nem mennék bele, inkább csak az SSL hatását a weboldalra mutatnám be.

Tehát, az SSL-re sok weboldalnak nem lenne alapvetően szüksége, hiszen adatok bekérése nem történik az oldalon. Sok esetben még egy kapcsolati form sincs fent. Ennek ellenére, ha odafigyelünk a keresőben foglalt helyezésünkre, akkor célszerű volt már a korábbiakban is váltani a https protokollra. A trend az irányba halad, hogy ez már nem csak a keresőoptimalizálásról fog szólni..

Milyen irányba halad a biztonságos böngészés?

A webáruházak és a weboldalak biztonságára mindig is kiemelten figyelt a Google. Főleg abban az esetben, ha személyes adatokat kell megadni, akár egy űrlap, akár egy megrendelési folyamat során. Ezt a figyelmet a Google igyekszik koncentráltan beépíteni a Crome böngészőbe is (a többi böngésző is igazodik ehhez). A folyamat mindenkit abba az irányba terel, hogy mielőbb váltson át biztonságos HTTPS protokollra a látogatók, és adataik védelmének érdekében.

Hogyan is nézett ki ez a trend a gyakorlatban? Kezdetben azon weboldalak, ahol SSL aktív volt, és https protokollt használtak egy zöld lakat került fel a böngésző címsorába, jelezve a felhasználónak, hogy megadhatja adatait. Majd 2017 év elején az 56-os Crome verzióval érkezett a “nem biztonságos jelzés” azon oldalak számára, akik nem használták a titkosítást. A következő lépcsőfog az idei év júliusában fog következni.

Minden olyan weboldal, ahol nem lesz használatban az SSL figyelmeztetés után lesz csak látogatható. Ennek mértéke azonban még nem ismert, csupán annyit tudunk, hogy függetlenül attól, hogy kér e be adatokat az oldal, vagy sem, a figyelmeztetés meg fog jelenni.

Egy biztos, előbb, vagy utóbb minden komoly weboldal esetében el fog érkezni a váltás pillanata, melyet jobb megtenni előbb, mint utóbb. A váltás némi forgalmi visszaeséssel tapasztalható, ami az organikus látogatókat érinti, de az utóbbi időben kidolgoztunk rá egy metódust, melynek köszönhetően ez szinte teljesen semlegesíthető. Webáruházak esetében a mielőbbi váltás kulcsfontosságú, de a weboldalak esetében is erősen javasolt. Mi az új weboldalak készítésénél már alapvetően SSL tanúsítvány aktiválása után kezdjük meg az építkezést.