Ha weboldalt szeretnél készíteni, vagy egyedi weboldalt készíttetnél, akkor a folyamat nulladik lépése a megfelelő domain kiválasztása és lefoglalása lesz. Ebben a dologban már kapásból érdemes a webfejlesztőt megkérdezni hiszen adott esetben már ezen sok múlhat. Sok fejlesztő vállalkozásnak (így nekünk is) adott esetben több száz saját domain áll rendelkezésre. Ha van közöttük olyan, ami pont a Te leendő oldaladhoz illik, akkor már kapásból előnyből indulhatsz, hiszen ezek legtöbbször igen értékes, régi, vagy hangzatos domainek. De térjünk vissza a kezdeti kérdésre..

Honnan fogjuk tudni, hogy mi a jó domain?

Jó domain nevet nem könnyű választani. Ma már a legtöbb esetben foglaltak a hangzatos, kulcsszavas verziók, de mint szinte mindenre erre is vannak jó alternatív megoldások. Ehhez azonban tudni kell, hogy mit is lenne célszerű befoglalni? A jó domain név rövid, könnyen megjegyezhető, és ha kereső szempontból nézzük, akkor tartalmazza a minket leginkább leíró fő kulcsszavunkat. Vagy valamely formában utal a tevékenységre.

De választhatunk olyan domaint is, ami brand építésre kiválóan alkalmas. Azaz például a cégünk nevét, vagy egy jellemző márkanevet. Egy biztos nem egyszerű megtalálni a megfelelőt és ha nem jól választunk, akkor a későbbiekben nehezebb dolgunk lesz.

Domain kérdés: minden amit a domain névről tudnod kell

Honnan tudjuk, hogy az adott domain szabad-e?

Ha vannak alternatíváink és ötleteink, akkor célszerű a fejlesztőnek átküldeni őket. Több okból is, az egyik az az, hogy rangsort tud felállítani és lehetnek jó ötletei. Mi ilyenkor szoktunk olyan javaslatot tenni, hogy több név pontosan hogyan mutasson egy oldalra. Valamint meg tudja nekünk nézni, hogy adott domain szabad-e, vagy ha foglalt, akkor mikor lesz várhatóan elérhető. Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy beütik a domain nevet a böngészőbe és nem jön be rá a tartalom. Ekkor azt gondolhatná az ember, hogy nyert ügyünk van, foglalható a domain, de sajnos nem minden esetben.

Ezt egyébként mi is meg tudjuk tenni. Sok ügyfelünk szereti maga böngészni és keresni a szabad domain neveket. Ezt megtehetjük bármelyik webhoszting cég weboldalán, vagy a domain.hu-n, ahol hivatalosan az ISZT adatait nézhetjük meg.

Mit tudunk tenni, ha a név foglalt?

Kettő megoldás van rá. Az egyik, amit szintén meg szoktunk ejteni ügyfeleink kérésére az az, hogy felvesszük a tulajdonossal a kapcsolatot és igyekszünk minél jobb áron megvenni.

Tavaly egy szolgáltatótól vettünk meg ebben a formában egy konkrét termékre utaló, a lehető legtökéletesebb domain nevet nettó 60.000 forintért. Ez nézőpont kérdése, hogy sok, vagy kevés, az ügyfél számára nem is volt kérdés, hogy jó üzlet e.

A másik megoldás az az, hogy megpróbáljuk értelmesen kiegészíteni az adott nevet, annak érdekében, hogy projektünk kulcsszavas domainnel indulhasson.

Mi a helyzet a külföldi végződésekkel?

Nálunk a legtöbb ügyfél .hu domainnel kezdi meg a projektet, maximum az ahhoz tartozó .com végződést kéri, annak érdekében, hogy be legyen foglalva. Ettől függetlenül egyre népszerűbbek itthon is a .net, .eu végződések, de ehhez a megfelelő célcsoport tartalom fogyasztási szkádait ismerned kell és arra célozva lehet szükséged ilyen végződésekre. Ha egy hazai cég német nyelvterületre céloz termékeivel, vagy szolgáltatásával evidens, hogy .de végződéssel indulunk, de ezek tényleg a ritkább esetek.

Láttam, hogy van ékezetes domain.

Igen, van rá lehetőség. De had világítsak rá evvel kapcsolatosan egy problémára. Tételezzük fel, hogy megvesszük a fotózás.hu domaint és felépítjük rá a weboldalt. Elkezded népszerűsíteni, hirdetni „használni”. Alapvetően viszont az ékezet mentes domainek égtek be a köztudatba, azaz ha valaki hallana a Te fotós szolgáltatásodról és magával ragadó fotóidról, akkor valószínűleg a fotozas.hu domainre fog rákeresni. Ha ez pedig konkurensedé, akkor ott gond van. Akarva akaratlan adod át a forgalmadat. Abban az esetben, ha mindkettőt tudjuk foglalni, akkor viszont semmi gond nem lehet vele, sőt!

Domain kérdés: minden amit a domain névről tudnod kell

A korábbi domainemmel mi fog történni?

Ha van már weboldalad, ami viszont elvavult, és szeretnél újat terveztetni, új domainnel és tárhellyel együtt (a legtöbb esetben ilyenkor mindenből újat szoktak kérni az ügyfelek) akkor több lehetőségünk is van. A legjobb az, ha a régi lesz a fődomain a projekt elkészültével és az újat állandó átirányítással ráirányítjuk. Ehhez azonban szükséges, hogy a domain a Te vagy a céged tulajdona legyen. Sokszor jártunk már úgy, hogy az ügyfél sajnos el kellett, hogy engedje a korábbi domain nevet, mert a fejlesztő nevére lett megvéve, akit nem lehetett elérni.

Hogyan tudom lefoglalni a domain nevet?

A legtöbb esetben a tárhellyel együtt elintézzük partnerünknél a folyamatot. Neked csak a nyilatkozatot kell kitöltened hozzá (amit szintén átküldünk) és vissza kell küldened. A számla kifizetése után a legtöbb esetben egy, de legfeljebb pár napon belül a foglalás megtörténik. Innentől a domain a Te tulajdonod két évig, majd lejár. A lejárat sokakat meg szokott ijeszteni, de nem kell tőle tartani. Előre fog a hoszting cég értesíteni az általad használt e-mail címen, és díjbekérőt fognak küldeni. Ha ezt elmúlasztanád és lejár a domained, akkor parkolt állapotba fog kerülni, ahol 60 nap türelmi idő fog megkezdődni. Ha ez lejár, akkor foglalhatóvá válik és meghirdetésre kerül az ISZT által.

Hány domain nevem lehet egyszerre?

Gyakorlatilag bármennyi. Arra kell csak figyelni, hogy a fődomainre legyen a többi befoglalt domain ráirányítva, hiszen ha ezt nem így oldjuk meg a Google könnyedén fogja duplikált tartalomnak venni, ami büntetéssel jár.

Az aldomain is külön domain?

Ha befoglaltad a megfelelő domain nevet, akkor tudsz hozzá létrehozni aldomaineket. Ezek keresőoptimalizálás szempontjából külön egységként lesznek kezelve, a Google külön indexeli.

Mi lehet még fontos a témakörben?

A legfontosabb, hogy időt és energiát kell rá áldozni, hogy a fődomaint kiválasszuk. Ezt a saját adatainkra, vagy cégünkre kell regisztrálni, élő és folyamatosan figyelt elérhetőségekkel. Célszerű olyan adminisztátort választani, ahonnan át tudjuk irányítani a domain nevet névszerver átírással, de erre a fejlesztők fel fogják hívni a figyelmedet. Esetünkben ez adott, de olyan partnerekkel dolgozunk, akiktől nem hiszem, hogy el szeretnéd majd vinni a projektedet. Legalábbis annak minőségi, sebességi oka nem lesz.