Mi az és miért kell nekünk? Amit feltétlen tudnod kell a tartalomkezelő rendszerekről (CMS).

A tartalom kezelő rendszer, azaz a content management system (CMS) a weboldalon lévő tartalmak kezelésére szolgáló háttér rendszer. Miért kell ez nekünk és miért jó? Megannyi kérdés mellett ebben a bejegyzésben erre is ki fogunk térni.

Miért is kell nekünk CMS rendszer?

Mivel a fő feladata, hogy kezeli a tartalmakat, illetve ad egy biztonságos és jól felépített alapot, a modern weboldal készítés esetében az egyik fő építő elemmé vált. Használatával a felépített weboldal szerkeszthetővé válik a tulajdonos üzemeltető számára is egy webes felületről, anélkül, hogy a kódba kellene belenyúlni. Korábban ha a tartalmon változtatni szeretett volna az üzemeltető, akkor megkereste a webfejlesztőt, és megbízta a módosítások végrehajtásával. Ma már ez a folyamat egyszerűbb és gyorsabbá is vállt. Minden CMS rendelkezik egy admin felülettel, ami az adott alapra jellemzően enged hozzáférést a legkülönfélébb dolgokhoz. Ezen rendszerek a legtöbbször nyílt forráskóddal ingyenesen használhatóak. Viszont ebből adódóan specifikus felépítésükhöz igencsak bele kell nyúlni és oda kell figyelni az alapoktól, mely már költségekkel jár, de ezen költségek még mindig sokkal szolídabbak. Ha CMS rendszer nélküli egyedi fejlesztésű weboldalt szeretnénk annak sajnos az ára is jóval magasabb lesz, mint adott esetben egy wordpress oldal esetében.

Folyamatos fejlődés

A CMS rendszerek egyik nagy előnye, hogy folyamatosan a trendeknek megfelelően fejlődnek. Ez a fejlődés nem csak a biztonsági szempontokat, hanem a funkcionalitást is jelenti. Jönnek a frissítések, kerülnek fel az új verziók. Egy jól felépített rendszer esetében származtatott témákkal és módosításokkal az üzemeltető maga is el tudja végezni a frissítéseket és a weboldal karbantartását. Sokszor azonban ezt a weboldal fejlesztő és készítő átvállalja, mint esetünkben mi is.

Sok megvásárolható és ingyenes bővítmény választható

Melyekkel azért csínján kell bánni, de valóban rengeteg olyan bővítményt érhetünk el sokszor filléres áron, melynek egyedi lefejlesztése sok százezres tétel lenne. Viszont ebből adódóan a kevésbé tapasztalt weboldalt készítő vállalkozó szellemű felhasználók szeretik is telepakolni az oldalakat bővítményekkel. Akkor is ha a felére valójában nem is lenne szükség.

Előnyei mellett néhány hátrányával az általunk készített weboldalak esetében az ügyfelek nem is találkoznak. Biztonsági szempontból sokan tartanak a cms rendszerektől, de megnyugtatjuk őket, nincs mitől tartani.

Melyek a leggyakoribb CMS rendszerek?

Természetesen az első a WordPress. A néhai blogmotort ma már szinte mindenki ismeri, legalábbis hallott felőle. Méltán hiszen a ma leggyakrabban használt CMS a világon. Olyannyira, hogy a weben található weboldalak majd 60%-ban WordPress alapon készültek. A legtöbb esetben mi is ezt használjuk.

Joomla ért fel a második helyre a maga 6.6% részesedésével. Egy időben nagyon népszerű volt, viszont mivel kevésbé felhasználóbarát, folyamatosan csükkent a népszerűsége. Annak ellenére, hogy kifejezetten weboldal tartalmak kezelésére lett fejlesztve.

Csakúgy, mint a Drupal, mely a Joomlához hasonló utat járt be. A Drupalt korábban sokat használtam előszeretettel, hiszen biztonságos, és stabil rendszer, viszont igencsak lemaradt a WordPress előnyeihez és innovációhoz képest. Jelenleg a weboldalak világszerte 4.6%-ban használják.

Ezen információk függvényében is jól látható, hogy a tartalomkezelő CMS rendszerek népszerű és kellő velejárói lettek a modern weboldal készítés folyamatának. Ezért tartanunk nem kell tőlük, de érdemes az elején szakértővel felépíttetnünk a projektünket, hogy a későbbi biztos alapot tudjuk továbbfejleszteni.